Snežana: Ime avgusta i kraljica generacije 1960-1970.

 

Baš u inat ovoj vrućinčini smo za ime meseca Avgusta izabrali ime Snežana!

znacenje imena Snežana

 

Sudeći po statistikama ime Snežana se našlo po prvi put na listi najčešćih ženskih srpskih imena u periodu između 1950 i 1960. godine. Već u sledećoj generaciji od 1960 do1970. godine snežna kraljica Snežana je bila na samom čelu liste.

Ovo ime je popularno i kod drugih slavenskih naroda. Na našim prostorima je najviše rasprostranjeno u Srbiji, ali ijekavska varijanta -Snježana se i u Hrvatskoj nalazi među prvih sto ženskih imena, gde danas živi preko deset hiljada Snježana. U Sloveniji je krajem 2007. godine bilo 356 ženskih osoba sa imenom Snježana.

Značenje imena Snežana

Ime je izvedeno od  imenice "sneg"- "snežna"- "snežana".

Nekada davno kad se verovalo da imena imaju moć magije davala su se imena koja su izražavala želju roditelja da im dete bude zdravo, lepo, poslušno. Ime Snežana nije ime iz davnina, ali može se reći da sa sobom nosi želju roditelja da njihova devojčica bude nežna, bela kao sneg. Čini vam se poznata ova priča? Da u pravu ste, upravo tako počinje bajka braće Grim "Snežana i sedam patuljaka".

Ime Snežana je korišteno za prevod nemačkog imena Schneewittchen (u značenju "snežnobela") iz veoma popularne bajke "Sežana i sedam patuljaka", što je zasigurno uticalo na njegovu popularnost.

Loading...