Značenje i Porijeklo Imena Tarik

Ime Tarik je arapskog porijekla (arapski طارق) i označava osobu koja kuca na vrata ili zvijezdu danicu koja usmjerava na ispravan put. No postoji još tumačenja ovog imena.

znacenje i porijeklo imena Tarik

ŠTA ZNAČI IME TARIK?

Tarik (arapski طارق) je muško ime arapskog porijekla. Postoji više tumačenja ovog imena:

  • Izravan prijevod je  „onaj koji lupa“ „koji kuca“ izvedeno od arapske riječi tariq (arapski طرق) što znači lupanje ili kucanje.
  • „Noćni posjetitelj“ - Zapravo, svaki posjetitelj koji kuca na vrata i traži da ga primite i ugostite.
  • Jutarnja zvijezda (arapski كوكب الصبح) - po al-Qamus al-Muhyat (arapski القاموس المحيط 600 što je 600 godina stara knjiga za arapskom jeziku) „tarik“ je ispravan izraz za zvijezdu spomenutu u Kur'anu. Po tome bi ime Tarik imalo značenje „zvijezda Danica“, koja opisuje pratioca, onoga ko ukazuje „ispravan put“, jer zvijezda Danica je služila za orijentaciju za karavane karavane, koji su se orijentirali gledajući na zvijezde.
  • Zvijezda najjače svjetline (Arapski النجم الثاقب) – ovakva je definicija u Kur'anu na pitanje što je to at-Tariq (Kuran, Sura 86, stih 2)

Tarik ibn Zijad

Ime Tarik na arapskom

Tarik ibn Zijad (arapski: طارق بن زياد‎)  je bio muslimanski vojskovođa, berberskog porijekla. Najpoznatiji je po tome što je bio glavni vojskovođa pri muslimanskom osvajanju Španije 711. godine. Prema nalogu kalifa El-Velida I on je poveo muslimansku vojsku sa afričkog tla, preko Gibraltarskog moreuza.  Današnji naziv Gibraltar je španska izvedenica od arapskog naziva Jabal Ṭāriq - Tarikova planina. Od tamo, muslimani su osvojili Iberijski poluotok.

 

POPULARNOST IMENA TARIK

Na Našem Podneblju

Ime Tarik važi kao muslimansko i na našem podneblju se koristi oduvijek najviše u BiH kod Bošnjaka. Proteklih 10 godina je ime na top listama najpopularnijih imena bilo konstantno među 15 najpopularnijih.

U Ostalim Zemljama

U Ostalim zemljama se ime koristi ponajviše u Turskoj, Egiptuali i kod muslimana u arapskom svijetu.

Oblici imena su Tariq, Tareq, Tarik.

 

Više opširnih priča o izabranim muškim imenima možete naći u našem odjeljku:  MUŠKA IMENA

 

Za najpopularnija imena svih zemalja kako u regionu tako i međunarodna, posjetite našu stranicu TOP LISTE

 

Loading...