Značenje i Porijeklo Imena Luka (Lukas)

 

ŠTA ZNAČI IME LUKA?

Luka znači "svjetlost". I zaista se može reći da je Luka osvjetlao jednu cijelu dekadu i genaracije dječaka rođenih poslije 2010. godine, ne samo na našem podneblju nego i internacionalno.

znacenje i poreklo imena luka

U Hrišćanskoj i Židovskoj Tradiciji

Postoje četiri tumačenja ovog imena:

 • Ime je latinskog porijekla, izvedeno od latinske riječi „lucius“ što znači „svjetlost, luča“.
 • Od grčke riječi "luks" (grč: Λουκάς) što takođe znači „svjetlost“
 • Tumačenje je da je izvedeno iz latinske reči "lucus" što znači "sveto drvo" (kognat lucere).
 • Ovim imenom se takođe često označavao žitelj Lucanije, oblasti u Italiji.

U prenesenom značenju je ime Luka povezano sa nadom i optimizmom, označavajući onog ko „osvjetlava“. Ime je uobičajeno među hrišćanima zbog Svetog Luke koji je bio ljekar i pomagao drugima, tako da ovo ime nosi i tu simboliku.

Evanđelist Luka

Evanđelist Luka (hebrejski Lyka oder Liká ,לוקא;, grčki Λουκάς, Loukás; latinski Lucanus) bio je ljekar i prijatelj apostola Pavla. On je zaštitnik liječnika, umjetnika, slikara, kipara, pisara, zlatara, mesara, neoženjenih muškaraca, staklara.

znacenje i poreklo imena luka evanđelist luka

Smatra se da je rodom iz Antiohije (današnja Turska). Bio je neovisni hrišćanin i po predanjima je bio ljekar po zanimanju. Predanje tvrdi takođe da se bavio živopisom i da je prvi naslikao ikonu Isusa Hristosa, Bogorodice i apostole Petra i Pavla. Te ikone su bile uzor svim kasnijim ikonama, zbog čega se sveti Luka smatra osnivačem hrišćanskog ikonopisa.

Pratio je apostola Pavla na drugom i trećem misionarskom putovanju, od Filipa do Rima. Poslijee smrti apostola Pavla, nastavio je da propoveda Jevanđelje po Italiji, Dalmaciji, Hercegovini, Crnoj Gori, Albaniji i Makedoniji i drugim zemljama. Prema predanju, apostol Luka je imao 84. godine kad su ga uhvatili idolopoklonici i ubili obesivši ga o granu masline u gradu Tebi Beotijskoj.

Sveti Luka je napisao treće jevanđelje (u Novom zavjetu), Jevanđelje po Luki, i Djela apostolska. Smatra se da je Jevanđelje po Luki napisao oko 60. Godine

Kod Srba

Srpska pravoslavna crkva slavi Svetog apostola i jevanđelistu Luku, 18. oktobra (po Julijanskom kalendaru), odnosno 31. oktobra, po Gregorijanskom kalendaru

Kod Hrvata

Blagdan svetog Luke u Rimokatoličkoj Crkvi je na isti dan ( 18. listopada), Lukin grob časti se u Padovi u Italiji, u bazilici svete Justine, a njegove moći čuvaju se i u Dubrovniku ("noge sv. Luke") te u Jajcu("prst sv. Luke")

Značenje na ostalim jezicima

Ime Luka, iako je kratko, ima jasno značenje koje smo već naveli. Mooguće je da riječ „luka“ sama po sebi na nekim jezicima ima i neka druga značenja, ali je za osobno ime i njegovo tumačenje. Povezanost imena Luka sa pojmom svjetlosti i sa značajem Luke Evanđeliste jasna. Posljednjih godina je i sve češća varijanta - Lukas.

 

POPULARNOST IMENA LUKA

Luka je poznato kao muško ime u istočnoj Evropi, a posebno kod nas na Balkanu.

Na Našem Podneblju

Luka se po prvi put pojavio među najučestalijim imenima 1990. Godine. Od tada mu je popularnost sve više rasla. Na našem podneblju je Luka, kao ni jedno drugo muško ime od 2000. pa na ovamo, steklo takvu popularnost da je u cijeloj Hrvatskoj i Srbiji ubjedljivo najomiljenije muško ime. Isto vrijedi i za nemuslimansko stanovništvo u BiH, a takođe je pravi hit i u ostalim zemljama u regionu.

Kako ime Luka ima osnovu u latinskoj imenici „luks“ koja znači „svjetlost“, može se reći da je Luka osvjetlao deceniju.

U 2017. Godini je ima Luka bilo na prvom mjestu u Beogradu, Zagrebu, Splitu, cijeloj Crnoj Gori i Sloveniji.

U Ostalim Zemljama

Ime Luka slika

Ima Luka na različitim jezicima se piše drugačije, i negdje se daje ne samo dječacima nego i djevojčicma.

U Italiji i Grčkoj, ime je strogo muško. U Italiji se pri tom ime piše sa „c“- Luca a izgovara se Luka kao i kod nas.

U Mađarskoj i Hrvatskoj ime se takođe piše sa "c" tj. Luca ali se izgovara Luca i u ovom obliku je isključivo žensko (varijanta imena Lucija).

U Njemačkoj je ime zastupljeno u svim oblicima- Luka, Lukas i Luca. Prve dvije varijante su isključivo muške a Luca je unisex. Zanimljivo je da se nekada i Luca shvatalo kao ženka forma tj. kao kratak oblik imena Lucia (Luminous). Međutim od sredine devedesetih pa na ovamo daje se novorođenčadi, uglavnom kao ime za dječake. Ovo je posledica velikog broja imigranata uglavnom iz Italije. Takođe uticaj je i izvršila pjeesma“My Name is Luka“ od Suzanne Vega. Zbog ove pjesme Luca se često shvata kao ime žene, iako je ovo ime već odavno u grupi najpopularnijih muških imena.

U Raznim oblicima ime je u gotovo svim zemljama Evrope prisutno na listama najpopularnijih imena. U Rusiji je ime bilo u 2017 među tom 100 imena. U Španiji se Lucas našao na 6. mjestu a i Luca je među prvih 100. U Njemačkoj je Luka bio u 2017. na 13. mjestu a Lukas na 10. U Engleskoj je na 21. Mjestu a u Americi na 43. Čak i u dalekoj Australiji je ime među 10 najpopularnijih imena za dječake.

Statistike popularnosti imena kako na našem podneblju tako i u inozemstvu možete pročitati OVDJE.

Varijante Luka:

 • Njemački: Luka
 • Italijanski: Luca (muško), Lucrezia, Lucia (žensko)
 • Mađarski: Luca (žensko.izgovor: Luca), Lucia (žensko)
 • Grčki: Louka (muško)
 • Hrvatski: Luca (žensko, izgovor: Luca), Luka (muško)
 • Srpski: Luka (muško)
 • Francuski: Luc
 • Engleski:: Luc (muško) i Lucy( žensko)

 

Varijante Lukas:

 • Luke (engleski)
 • Loukas (grčki)
 • Lucanus (Latin)
 • Lukács (mađarski)
 • Lukan (hrvatski)
 • Lukáš (češki, slovački)
 • Łukasz (poljski)
 • Lukian (Latin)
 • Luuk (holandski)


ZANIMLJIVOSTI

Pjesma „My Name is Luka“ od Suzanne Vega, za koju se smatra da je uticala na porast popularnosti ovog imena, je izašla 1987. godine.

Melodija sama, ako ne obraćate pažnju na tekst, stvara harmonično, prilično dobro raspoloženje. Tekst, s druge strane, bavi se maltretiranjem djece u vidu nasilja u porodici, sagledano s stanovišta ugrožene djece. Takođe tekst se bavi i društvom koje „se pravi da ne čuje i ne vidi“.

 

Za najpopularnija imena svih zemalja kako u regionu tako i internacionalno, posjetite našu stranicu TOP LISTE

Loading...