Značenje i Porijeklo Imena Filip

 

ŠTA ZNAČI IME FILIP?

Ime Filip znači „onaj koji voli konje“.  Ovo staro grčko ime je popularno još od antike. U periodu drevne Grčke, kada su konji bili vitalni dio života, ime Filip je je nosilo mnoštvo ljudi, od vojnih generala do filozofa, od astronoma do kraljeva

znacenje i poreklo imena Filip na grčkom

Ime Filip je jedno od onih muških imena koje nose dječaci širom svijeta. Kao i većina imena koja su rasprostranjena u Evropi, i ovo ime igra bitnu ulogu u Bibliji i širilo sa širenjem hrišćanstva. No ime je bilo poznato još i prije Isusa Hrista, a odatle potiče i naziv - "onaj koji voli konje".

Ime Filip Kod Starih Grka

Naime ime Filip potiče od grčke riječi filipos (grčki φίλιππος) i ima značenje "prijatelj konja". Riječ je izvedena iz „filos“ (grčki φίλος)  što znači "prijatelj" i „hipos“ (grči  ἱππος) što znači "konj". Ime vodi porijeklo od makedonskih kraljeva drevne grčke civilizacije, koja je imala konjicu i te su tako važili za ljubitelje konja.

U drevnoj Grčkoj, vlasništvo konja je bilo rezervisano samo za bogate ljude, pa su se ljubitelji konja smatrali bogatim i plemenitim. 

Ovo staro grčko ime je popularno od antike. Nosio ga je otac Aleksandra Velikog, Filip II Makedonski. U periodu drevne Grčke, kada su konji bili vitalni dio života, ime Filip je nosilo mnoštvo ljudi, od vojnih generala do filozofa, od astronoma do kraljeva Makedonije, od državnika do pjesnika, od istoričara do vladara.

Sve do srednjeg vijeka ime je u Zapadnoj Evropi bilo prilično neobično, dok se često koristilo u Vizantiji i pravoslavnim zemljama. Ime je došlo u Zapadnu Evropu uz rusku princezu Anu Kijevsku, koja je postala kraljica Francuske brakom s Henrijem I. Ona je dala to ime svom sinu, budućem kralju Filipu I, čime je ovo muško ime uživalo veliku popularnost i u Zapadnoj Evropi.

Ime Filip u Hrišćanskoj Tradiciji

ikona apostol filip- znacenje imena

Iz vjerske perspektive, najveći značaj igraju Filip Apostol, koji je bio jedan od dvanaest Isusovih apostola, i Filip Evanđelist , koji je bio entuzijastički raširilac hrišćanstva. U srednjem vijeku, Philip je bilo ime koje su dijelili nekoliko kraljeva Francuske, Španije i Portugala, a i vladari drugih kraljevina širom Evrope.

Imendani

Pravoslavni (datumi prema gregorijanskom kalendaru) :

 1. januara, 22. januara, 7. februara, 5. marta, 7. marta, 11. aprila, 25. maja, 13. juna, 13. jula, 16. jula, 30. avgusta, 15. septembra, 16. septembra , 18. oktobra, 24. oktobra, 11. novembra, 27. novembra, 28. Novembra.

Katolički pomen, ime Filip:

 1. svibnja, Filip, apostol iz Betsjade († 3. svibnja oko 90)
 2. svibnja, svećenik Philip Neri, osnivač zajednice oratorijâ († 26. svibnja 1595.)
 3. lipnja, Philip, Deacon
 4. kolovoza, Filip Benizi, redovnik († 23 kolovoza 1285)

POPULARNOST IMENA FILIP

znacenje i poreklo imena Filip Philip 

Na Našem Podneblju

Sam pogled na statistiku popularnosti imena Filip daje ogdovor na često postavljano pitanje- da li je ime Filip srpsko ili hrvatsko? Ime je, kao što smo gore već objasnili, grčkog porijekla i danas se u obliku Filip jednako često koristi kako u Zagrebu tako i u Beogradu, ali i inetrnacionalno diljem svijeta.

Tako se ime u 2017. godini našlo među 10 najomiljenijih muških imena i u Zagrebu , i u Beogradu, u unutrašnosti Srbije i Hrvatske. Takođe je popularno i u Sloveniji i Crnoj Gori.

U Ostalim Zemljama

Kao što smo napomenuli gore, Filip je bilo još od davnina prisutno ime u pravoslavnim zemljama, a u Zapadnu Evropu se proširilo u vrijeme Filipa I koji je bio kralj Francuske u 11. stoljeću, a ime mu je dala majka, Ana Jaroslavna Kijevska, koja je bila ruskog porijekla.

U prvoj polovini 20. vijeka, u Njemačkoj je ime bilo vrlo malo korišteno. Od početka šezdesetih, sve više i više dejčaka je nazivano imenom Philip (čita se Filip). Od kraja 1980 godine na ovamo, ime je često bilo među deset najčešće dodijeljenih muških imena. Od 2000. se njegova popularnost smanjila.

 
ZANIMLJIVOSTI

filip visnjic- znacenje imena

Filip Višnjić (rođen 1767. godine u Gornjoj Trnovoj u Bosni u vrijeme Otomanskok carstva, a umro je 1834. u Grku kod Šida, Kraljevina Slavonije, Austrijsko carstvo) je bio je srpski pjesnik i epski pjevač. Živio je u periodu izuzetnog značaja za srpsku istoriju i pisao o tome. Jedan je od najpoznatijih srpskih guslara i tvoraca srpskih narodnih pjesama.

Ime Filip na raznim jezicima:

 • Njemački: Philipp
 • Engleski: Philip; u SAD često Phillip
 • KrKratki oblik na engleskom: Phil
 • Francuski: Philippe
 • Grčki: Philippos
 • Talijanski: Filippo
 • Italijanski kratko: Pippo, Lippo
 • Philip, Philip, Philips, Philips, Philip, Philip, Flip,
 • Španski: Felipe
 • Katalonski: Felip
 • Portugalski: Filipe; takođe Felipe
 • Mađarski: Fülöp
 • Japanski: Firip
 • Ruski: Филипп (Filipp)
 • Poljski: Filip
 • Bosanski / bugarski / hrvatski / makedonski / crnogorski / srpski: Filip
 • Češki: Filip
 • Ukrajinski: Пилип (Pilip)
 • Finski: Filip

Ime Filip slika

Za najpopularnija imena svih zemalja kako u regionu tako i internacionalno, posjetite našu stranicu TOP LISTE

Loading...